Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Δουλειά δεν έχει ο διάολος...ας συμμαχήσουμε μαζί του (Σκέψεις για ένα φεστιβάλ και κάποιους συμμετέχοντες)


     Πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, των ελληνικών κακέκτυπων, της αμερικανικής rap - gangsta σκηνής, Goin' Through και των πιο αγνών ψυχών ΝΕΒΜΑ. Τόση κουβέντα που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ. έβγαλε ανακοίνωση - καταγγελία, εναντίον της Κ.Ν.Ε για αυτήν της την πράξη, κρατώντας έτσι τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για στοιβαρή αντιπολίτευση. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ που συχνά πυκνά δηλώνει την υποστήριξή του σε φεστιβάλ υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και που όλο το προηγούμενο διάστημα φώναζε, ψηφοθηρικώς, ότι θα πρέπει να μην κοιτούν τις λεπτομέρειες που τους χωρίζουν με το Κ.Κ.Ε. αλλά όσα τους ενώνουν, έκρινε πως το σημαντικό που τους χωρίζει είναι ο Nivo. Η Κ.Ν.Ε. απάντησε "εύστοχα" παραπέμποντας στους στίχους του "Μαζί μου ασχολήσε".
Δουλειά δεν είχε ο διάολος... θα μου πεις και θα συμφωνήσω, με  επιφυλάξεις.
   
    Δε θέλω να σταθώ ούτε στο τι σκέφτηκα εγώ, όταν έμαθα τη συμμετοχή των εν λόγω χέστα gangsta συγκροτημάτων, ούτε στον τίμιο αγώνα του συντρόφου από το Π.Α.ΜΕ εκπαιδευτικών dj Rico (που στο mySpace έχει τον Βησαριονοβιτς πρωτη μουστακάτη μούρη στα inspirations) να μετατρέψει τη Στικούδη σε πρωτοπόρα Κνίτισσα (πρώτη στα λικνίσματα πρώτη στους αγώνες). Αλλα στο σεμινάριο τρολαρίσματος  που δίνει το τίμιο το Κόμμα το εργατικό και έχει ως αποτέλεσμα ο "ακομπλεξάριστος" ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. που σαν την KOKA (LEGALIZE IT) KOΛΑ πάει με όλα, να βάζει ταμπέλες σε "καλλιτέχνες" και νεολαίους ( που συνήθως εκθειάζει γενικά και αορίστως) που θα ταίριαζαν μόνο σε ένα αρτηριοσκληρωτικό (όπως αναφέρεται συχνά στο Τιμημένο) κόμμα. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό, στον μη μυημένο στα "αριστερά" κλισέ ή μή, μουσικά πρότυπα, νεανία, που προσφάτως αγανακτισμένος τό ριξε στον Τσίπρα, που μόνο ραπ δεν του τραγούδησε για να του υφαρπάξει την ψήφο;
     Συμφωνώ στο ότι συχνά το στιχουργικό περιεχόμενο των Νιβέων δεν ταιριάζει με τις ιδέες μιας επαναστατικής οργάνωσης. Φυσικά το πρόβλημα αυτό καθε αυτό δεν είναι η ύπαρξη τέτοιων συγκροτημάτων ή η ύπαρξη του σκυλάδικου, αλλά η συστημική ανάδειξή τους ως μοναδικό τρόπο διασκέδασης και ως μοναδικά μουσικά ακούσματα. Πάνω σε αυτό πατάει και το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. με σκοπό να αναδείξει, όπως ισχυρίζεται, ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης της νεολαιας. Σε αυτήν τη βάση το σκεπτικό μη συμβατότητας του φεστιβάλ με το κωστοπούλειων, συχνά, προτύπων (τι ΝIVO τι NITRO) εν λόγω συγκρότημα, είναι απολύτως λογικο. Όμως μια τέτοια υποχώρηση, ως άνοιγμα σε ένα κομμάτι της νεολαίας που δεν είχε ποτέ το ερέθισμα να σκέφτεται με τον τρόπο που σκέφτεται ένας, ταξικά συνειδητοποιημένος νέος, δεν μπορεί να θεωρηθεί εντελώς λάθος. Άλλωστε "μέχρι και με τον διάολο... αρκεί να τον προπέμπουμε εμείς και όχι εκείνος" και ο Βουρλιώτης δεν έχει καν δίκρανο. Θα μου πεις με την ίδια λογική να φέρουμε την Πάολα να πει το "ay carmela", τη Μπεζεντάκου να μας πει, συγκινημένη, τον "Μπεζεντάκο", ακόμα χειρότερα τον Νταλάρα που άλλωστε έχει και προϋπηρεσία, να μας θυμίσει τι φύτρωσε στης Αθήνας μες το κέντρο.    
       Ποιός λέει όμως ότι ακόμα κι αν ο Κνίτης ήθελε να τους δει live, και τα γαρούφαλλα αποκαθηλώνονταν από τα πορτρέρα του Μπελογιάννη, για να πωλούνται σε πανέρια δίπλα από τις AMSTEL, εκείνοι και κυρίως οι δισκογραφικές τους θα ήθελαν το ίδιο; Οί συμμετέχοντες στα φεστιβάλ, θέλοντας και μη, στιγματίζονται και όσο νά'ναι το να είσαι κομμουνιστής δεν είναι στη μόδα. Παραδείγματα ακυρώσεων πάμπολλα με πιο πρόσφατο αυτό των CABARET BALKAN στη Θεσσαλονίκη. Κρατώντας μια πισινή, γιατί ποτέ δεν είναι αργά για ακυρώσεις, δε νομίζω πως για τους ίδιους είναι και η πιο εύκολη απόφαση να το κάνουν. Ζούμε μια εποχή που οι καλλιτέχνες ομφαλοσκοπούν, κρύβονται ή στην καλύτερη παπαρολογούν, χωρίς επι της ουσίας να παίρνουν θέση για τίποτα. Ακόμα και"έντεχνοι" και"εναλλακτικοί" έχουν βγάλει το σκασμό αλλά κερδοσκοπούν στην πλάτη "ευαίσθητων αριστερών ψυχών". Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει αυτή η ιστορία, όμως "τό 'να χέρι NIVO τ'άλλο και στα δυο κοντόξυλο" στα ίδια χέρια που βρίσκεται και η εμβάθυνση των σχέσεων και η ιδεολογική παρέμβαση σε ένα χώρο, από τον οποίο, οι εύκολες "ταμπέλες"  (labels για!)  έχουν κρατήσει το ταξικό κίνημα μακρυά. Κι αν οι Goin' through επέλεξαν το label μόνοι τους, ας φροντίσουν τώρα να το βάψουν κόκκινο, σαν του Τζόνι του οδοιπόρου, αλλά με παλαίωση σχεδόν 95 χρόνων. Η οργάνωση παρεμβαίνει σε εκείνους, όχι εκείνοι στην οργάνωση. Ο κίνδυνος το  "σύντροφος" να αντικατασταθεί από το "nigga" ή το "bitch" είναι μηδαμινός, αντίθετα ίσως βρεθεί ένας απροσδόκητος σύμμαχος. 
Κι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο δεν πειράζει έχουν πάθει και Νταλαρότερα.

1 σχόλιο: